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[Midterm] Past Exams - 2020 and Older #466

Eric Che STAFF

9 months ago in Exam – Midterm VIEWSE 707

You can find the past exams here: https://cs61c.org/sp24/resources/exams/. Please check the 
linked past Piazza/Ed Q&A PDFs first before asking here. Many of the questions are already 
answered in those! Video walkthroughs are also available!

When posting questions, please reference the semester, exam, and question in this format so 
it's easier for students and staff to search for similar questions:

Semester-Exam-Question Number

For example: SP22-Final-Q1, SU22-MT-Q3, FA23-MT-Q1

Anonymous Snake 8mth #466fd Resolved

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325
https://cs61c.org/sp24/resources/exams/
https://cs61c.org/sp24/resources/exams/#forum-q-a-about-past-exams
https://cs61c.org/sp24/resources/exams/#video-walkthroughs-for-past-exams
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10540467
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10540467


The link to solution for sp28 final seems to be broken. Is there a way to access it?

Anonymous Deer 8mth #466fb Resolved

Sp18-mt2-q3

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10535205
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10535205


They said that ALUSel would be ADD. So shouldn't we add the imm (which is always 0 based on 
question) to rd[rs1]?

Anonymous Deer 8mth #466ef Resolved

Sp18-mt2

Could this also be linker? Can beq not jump to another function? If jal can do it why not beq

Justin Yokota STAFF 8mth #466fc

1

J
beq has a much smaller jump distance, since it only stores 12 bits of immediate instead of 
20. As such, branches generally are not allowed to jump "outside" your current file; instead, 
you can do a branch, followed by a jump.

Anonymous Deer 8mth #466ee Resolved

Fa18-Final-Q2

How did they calculate this :((((( 

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10534041
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10534041
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10535308
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10535308
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10532224
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10532224


Andy Chen STAFF 8mth #466faA
It's similar to #466db!

1 in FP: 0 011 0000 --> 2(3-3) * 1.00002 = 20

4 in FP: 0 101 0000 --> 2(5-3) * 1.00002 = 22

Since we are excluding 4, there are 2 possible exponent values within the range:

Exponent = 0b011 (corresponding to 20)

Exponent = 0b100 (corresponding to 21)

Then, a floating point number within the range must look like one of the following:

0 011 MMMM

0 100 MMMM

The 4 mantissa bits (MMMM) can be anything, so there are 24 = 16 distinct numbers for each 
of the 2 exponent values, adding up to 32 (16 + 16) total distinct minifloats.

Anonymous Alligator 8mth #466eb Resolved

SP21-MT 5c -> is 5c out of scope since it relates to pipelining which isn't in scope (right?)

Nikhil Kandkur STAFF 8mth #466edN
Yup pipelining is not in scope!

Anonymous Scorpion 8mth #466ea Resolved

SU18-MT-Q6.1

Can Rule 2 be D(NOT S)(NOT N)? Since for possibilities D = 1, S, N = 0 and D = 0, S, N = 1 the 
resulting value is 1 and 0 respectively. 

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10534984
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10534984
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/threads/466db
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10530613
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10530613
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10531924
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10531924
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10527731
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10527731


Justin Yokota STAFF 8mth #466feJ
It depends on what the expected behavior of the question is for other values (e.g. if it's 
intended to be "don't care"s, but if you just need those values, I think it's valid.

Anonymous Sand Dollar 8mth #466df Resolved

Su19_MT1_Q5

I was wondering if this solution was valid, like can I use a temporary register as the immediate for 
lb and sb instructions?  Or does the immediate have to be a decimal?

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10546106
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10546106
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10527190
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10527190


Anonymous Deer 9mth #466ce Resolved

SU20-MT1-Q6

How did they get this? 

Lisa Yan STAFF 8mth #466dbL
8-bit floating point: 1 sign bit, 3 exponent bits (bias -3), and 4 significand bits

2^1: +1.0000 x 2^(4-3)  --> 0 100 0000
2^3: +1.0000 x 2^(7-3)  --> 0 111 0000
values within range:        0 10Y XXXX

Assuming Y, X's are all 0's or 1s, then there are 2^1 * 2^4 - 1 values in this range (excluding 
the ranges), where we discount the lower bound, i.e., Y XXXX=0 0000  .

Anonymous Red deer 9mth #466cd Resolved

SP20-Final-Q1d

Why is the printed result 0xFA instead of GARBAGE?

From what I understand, we are assigning 0xFA000003 to pointer c, so c=0xFA000003 but we 
didn't know its address?

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10518459
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10518459
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10516697
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10516697


Lisa Yan STAFF 8mth #466dcL
Addressed in the rewritten solutions; note that we get the address with &  but then we 
dereference with array element access [] : 
https://inst.eecs.berkeley.edu/%7Ecs61c/exams/pdfs/sp20-final-sols-rewritten.pdf 

Anonymous Red deer 9mth #466cc Resolved

SU18-MT1-Q5.3:

For this problem, why do we consider half word instead of a word?

Lisa Yan STAFF 8mth #466ddL
jumps ( beq/etc.  or jal/jalr ) use offsets that represent halfwords. We tried to avoid this 
terminology in this semester, but effectively the question computes the jalr  offset for  

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525982
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525982
https://inst.eecs.berkeley.edu/%7Ecs61c/exams/pdfs/sp20-final-sols-rewritten.pdf
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10515851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10515851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10526112
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10526112


MAX_POS_IMM = 0b0 1111 1111 1111 . This corresponds to jumping 0b01 1111 1111 1110   
bytes, which is equivalent to 2^12 - 1 halfwords.

Given our 32-bit size instructions in this course, we would never realistically jump halfwords, 
but some compressed RISC-V architectures support this.

Anonymous Wolverine 9mth #466cb Resolved

SU20-Final-Q7.d --> How come we can understand the following answers and specifically why they 
end up in different sections of jie.e file but in same segment?

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10509650
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10509650




Anonymous Red deer 9mth #466ca Resolved

SU20-Final-Q5a:

For (ii), isn't the MemRW signal passed in to the DMEM? 

My guess for the reasoning is that even though DMEM perform the READ operation, the result is 
not used at the end? But if this is the case, couldn't we also argue that DMEM is being used since a
READ operation is performed? 

Lisa Yan STAFF 8mth #466deL
As per the question prompt: "As in, the output(s) of the component are not useful to the 
overall execution of the instruction." Every instruction will necessarily perform a memory 
access (Write if sw , and Read in every other case), because signals will flow through the 
datapath. But for jalr  we don't care about what is read from memory.

Anonymous Red deer 9mth #466bb Resolved

SP18 MT1 Problem 3:

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10509452
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10509452
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10526206
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10526206
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10476502
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10476502


For (aii), why is the address of song1->title evaluate to static address?

For (aiv), why is &song2 evaluate to stack address?

Is there a rule of deciding the type of address a value evaluate to?

Andrew Liu STAFF 9mth #466bc

(a) ii. song1->title  points to a string literal, which is on static.

(a) iv. song2  is a local variable, so its address is on the stack.

The lecture slides for C memory layout describe what is found in each segment.

Anonymous Red deer 8mth #466cf

In this case, why is song1  on the heap?

Isn't it located on stack but points to memory on heap (Like in this link)? 

(so song1  is on stack and *song1  is on heap?)

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484261
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484261
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10521549
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10521549
https://stackoverflow.com/questions/6770596/memory-allocation-in-stack-and-heap


Myrah Shah STAFF 8mth #466da

 Replying to Anonymous Red deer
M

There is a difference in asking which segment a value is located in, and 

What type of address does each value evaluate to?

In the latter, we want to think about the value stored in song1 , which here would be a 
pointer to the song we created. This song is stored on the heap, since we called malloc
for it, so the value stored in song1 is a heap address (a pointer to something on the 
heap). 

Anonymous Red deer 9mth #466af Resolved

FA 17- Midterm 1 Q4:

On line 26, does jal change the x0 register?

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525500
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10525500
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10521549
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474882
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474882


Nikhil Kandkur STAFF 9mth #466baN
No, since the x0 will always store the value 0, which means that a jal x0 label  instruction 
is equivalent to a j label  instruction since we do not want to keep track of where we 
jumped from.

Anonymous Red deer 9mth #466ae Resolved

FA17-Midterm 1 Q3:

For this problem, can the head_ptr instead be of type struct list_node*?

Andrew Liu STAFF 9mth #466bd

No, since you must change what the head of the linked list actually is by assigning to 
*headptr , which would be a struct list_node*

Anonymous Red deer 9mth #466ad Resolved

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10475851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10475851
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474792
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474792
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484268
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484268
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474657
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10474657


FA17-Midterm 1 Q2:

How can I approach problem 1-4, I am completely lost.

Also, for problem 5, why is it static address. In particular, what's the

 difference between problem 5 and 6?

Andrew Liu STAFF 9mth #466be

I would check out the lecture slides on C memory sections, as well as the problem in the C 
homework about memory segments or the discussion on C. There, the memory segments 

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484272
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10484272


and their contents are listed out.

Anonymous Kookabura 8mth #466ec

For #3, isn't &word1 < &dict? word1 is stored in static data and dict is stored in the 
stack (as a function parameter), to the best of my knowledge.

Anonymous Buffalo 9mth #466b Resolved

SP21-Midterm-Q7

how do you know what is the size of struct if there are different data types and not all of them 
may take up the full 4 bytes?

Andrew Liu STAFF 9mth #466d

The answer involves stack alignment: https://en.cppreference.com/w/c/language/object 

The basic idea is that each field needs to be aligned to its size (e.g. an int32_t  must live at 
an address ending in 0x0, 0x4, 0x8, or 0xA )

So, the struct looks like

struct foo {
    char a   (byte 0)
    padding  (byte 1)
    padding  (byte 2)
    padding  (byte 3)
    char *b  (byte 4)
    char *b  (byte 5)
    char *b  (byte 6)
    char *b  (byte 7)
}

Anonymous Buffalo 9mth #466e

https://www.geeksforgeeks.org/is-sizeof-for-a-struct-equal-to-the-sum-of-sizeof-of-
each-member/

What about in this example where in Case 2, the int and short are next to each other 
and the padding is on the right of short? Can we assume that the padding is always 
inserted in between elements so that each element starts at a new multiple of 4?

In your example, isn't char* pointer 4 bytes so is it byte 4 then 8, 12, 16 for the last four 
elements in the struct?

Andrew Liu STAFF 9mth #466f

 Replying to Anonymous Buffalo

Padding is introduced so that for each element in a struct, and the struct, the alignment 
holds. For example, compare case 1 and case 2. Case 1 has extra padding at the end of 
the end of the struct. Why? Well imagine if it wasn't there. Then, we would end up with 
something like this if we had 2 structs next to each other:

struct foo {
    int32_t x;

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10531309
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10531309
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/threads/3
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10358383
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10358383
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10378381
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10378381
https://en.cppreference.com/w/c/language/object
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10396352
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10396352
https://www.geeksforgeeks.org/is-sizeof-for-a-struct-equal-to-the-sum-of-sizeof-of-each-member/
https://www.geeksforgeeks.org/is-sizeof-for-a-struct-equal-to-the-sum-of-sizeof-of-each-member/
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398587
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398587
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10396352


    int64_t z;
    int16_t y;
}

The way I think about it is that the padding is added before each member if placing it 
immediately causes alignment issues. For example, in case 1, placing z  immediately 
after x  would have caused z  to be misaligned, so 4B of padding was added. After 
placing z , y  is perfectly happy being aligned where it is, so no padding was added. 
And then, the struct's overall size must be padded to a multiple of the largest member 
(to avoid the issue in the above diagram), so we appended 6B of padding.

In case 2, we place z , then x  is perfectly happy being aligned to the start of an 8B 
boundary, so no padding is placed before x . After x , y  is perfectly happy being 
aligned to the start of a 4B boundary, so no padding is placed before y . To finish, the 
struct needs to be a multiple of 8B  , the size of a double , so 2B of padding was added 
to make the struct 16B large.

Anonymous Buffalo 9mth #466aa

 Replying to Andrew Liu

Thank you so much! So in your original example, would it look something like this

Andrew Liu STAFF 9mth #466ab

 Replying to Anonymous Buffalo

ohhhhh sorry! I didn't draw a diagram and didn't realize that that was confusing — I 
meant that 1 byte was allocated for a , 3 for padding, and 4 for b , like this:

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398837
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398837
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398587
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398986
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398986
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398837


Anonymous Buffalo 9mth #466ac

 Replying to Andrew Liu

oh that makes a lot of sense, thank you!

Anonymous Buffalo 9mth #466a Resolved

FA21-Midterm-Q4.4

how did they get the exponent of 15? is the strategy to first maximize the significand and then 
figure out what proper exponent should be?

Justin Yokota STAFF 9mth #466cJ
Not really significand, but the appropriate final value, yes. Another way to see this is that 
Exponent 16 or higher would be greater than 2^16, and therefore not representable in a 16-
bit int.

https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10399297
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10399297
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10398986
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10357235
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10357235
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10378329
https://edstem.org/us/courses/51705/discussion/4462325?comment=10378329

